BLOG,  Francúzsko

Francúzsko a 20 faktov, ktoré ste doteraz o ňom nevedeli

Je pravda, že Francúzi vynašli teplovzdušný balón? Vyrobilo Francúzsko najdrahšiu fľašu vína na svete? Či už žijete vo Francúzsku alebo ste len na návšteve, ak sa o krajine dozviete niekoľko faktov, pomôže vám to ju lepšie spoznať; nehovoriac o tom, že zapôsobíte napríklad na svojich priateľov. Alebo na nejaké neznáme Tinder rande pod Eiffelovkou.

1. Francúzsko je najväčšia krajina v EÚ a niekedy sa mu hovorí šesťuholník

Francúzsko je najväčšia krajina v Európskej únii s celkovou rozlohou 551 695 km2. Je to však len tretia najväčšia krajina v Európe, za Ukrajinou a európskou časťou Ruska. Kvôli svojmu šesťhrannému tvaru sa zvykne označovať ako „l’hexagone“.

2. Francúzsko je svetovo najobľúbenejšou turistickou destináciou

Možno je čas oprášiť svoje znalosti francúzštiny, pretože podľa najnovších údajov o cestovnom ruchu je Francúzsko tým pravým miestom. V roku 2018 krajinu navštívilo neuveriteľných 89,3 milióna ľudí. Hlavné mesto krajiny, Paríž, je tiež tretím najnavštevovanejším mestom sveta, po Bangkoku a Londýne. Najvyšší čas vyraziť!

Zdroj: www.destguides.com

3. Francúzština bola úradným jazykom Anglicka asi 300 rokov

Je ťažké predstaviť si, že francúzština bola oficiálnym jazykom Anglicka (v rokoch 1066 až 1362). Ale potom, čo Viliam Dobyvateľ viedol v roku 1066 normanské dobytie a následnú okupáciu Anglicka, predstavil národu anglo-normanskú francúzštinu. Používali ju najmä kráľovskí príslušníci, aristokrati a vysokopostavení úradníci, z ktorých niektorí nevedeli po anglicky! V roku 1362 však parlament schválil zákon Pleading in English Act, čím sa angličtina stala oficiálnym jazykom vlády. Bolo to preto, že normanská francúzština sa používala na obhajoby, ale bola do značnej miery neznáma pre obyčajných ľudí v Anglicku, ktorí nevedeli o tom, čo sa hovorilo na súde.

4. Ľudovít XIX. bol francúzskym kráľom len 20 minút, čo je najkratšia doba, akú kedy kto panoval

Áno, čítate správne. Francúzsky kráľ si užil len 20 minút kráľovskej slávy po abdikácii jeho otca Karola X. Okamžite však abdikoval v prospech svojho synovca, vojvodu z Bordeaux. To z neho robí najkratšie vládnuceho panovníka v histórii. Nebol však jediný. O úžasný rekord sa delí s korunným princom Luisom Filipem, ktorý sa technicky stal portugalským kráľom po atentáte na jeho otca. Ale tiež zomrel. Dostal ranu o 20 minút neskôr.

5. „Liberté, égalitié, fraternité“ alebo „sloboda, rovnosť, bratstvo“ je národné motto

Slávne motto sa prvýkrát objavilo v čase revolúcie (1789 – 1799). V súčasnosti ho stále nájdete na minciach, poštových známkach a vládnych logách; často vedľa „Marianne“, ktorá symbolizuje triumf republiky.

Zdroj: www.alamy.com

7. Vo Francúzsku si môžeš vziať mŕtveho!

Jeden dosť šokujúci fakt o Francúzsku je, že podľa francúzskeho práva sa vo výnimočných prípadoch môžete posmrtne oženiť. Podmienkou je, že dokážete, že zosnulý mal v úmysle vziať si vás, kým bol nažive. Najnovší schválený prípad bol v roku 2017, keď partner homosexuálneho policajta zastreleného na parížskych Champs-Elysées džihádistom dostal povolenie na posmrtné manželstvo so svojou partnerkou.

8. Francúzi vynašli plechovky, fén a teplovzdušný balón

Ukázalo sa, že za mnohé z užitočných vynálezov, ktoré dnes poznáme a milujeme, vďačíme Francúzom. Napríklad francúzsky vynálezca Nicolas Appert prišiel s nápadom (1809) použiť na konzervovanie potravín uzavreté sklenené nádoby vložené do vriacej vody. Pierre Durand neskôr vynašiel plechovku. Braillovo písmo vyvinul Louis Braille, ktorý bol ako dieťa oslepený. Medzitým lekár René Laennec vynašiel stetoskop v nemocnici v Paríži (1816) a Alexandre-Ferdinand Godefroy patentoval prvý sušič vlasov na svete (1888). Majestátny teplovzdušný balón vznikol vďaka bratom Montgolfierovcov Joseph a Etienne (1783).

9. Francúzsko bolo prvou krajinou na svete, ktorá zakázala supermarketom vyhadzovať potraviny

Vo februári 2016 sa Francúzsko stalo prvou krajinou na svete, ktorá zakázala supermarketom vyhadzovať alebo ničiť nepredané potraviny. Obchody teraz musia darovať prebytočné potraviny potravinovým bankám a charitatívnym organizáciám. Supermarkety s rozlohou viac ako 400 metrov štvorcových, ktoré budú prichytené pri vyhadzovaní kvalitných potravín, ktoré sa blížia k dátumu minimálnej trvanlivosti, čelia mastným pokutám až do výšky 75 000 eur alebo dvojročnému väzeniu. Pekne, Francúzsko!

Zdroj: https://humanosity.live/

10. Prvé verejné premietanie filmu uskutočnil Francúz Lumière v roku 1895

Bratia Lumièrovci, Auguste Marie Louis Nicolas a Louis Jean, boli známi svojim filmovým systémom Cinématographe a krátkymi filmami, ktoré produkovali v rokoch 1895 až 1905. Slávne duo usporiadalo prvé verejné premietanie filmov na svete 28. decembra 1895 v Grand Kaviareň v Paríži. Ich režijným debutom bol La sortie des ouvriers de l’usine Lumière (Robotníci opúšťajúci továreň Lumière). Päťsekundový čiernobiely film jednoducho ukázal robotníkov, ktorí odchádzajú z továrne Lumière, a nechal divákov úplne ohromený. V roku 1895 Louis Lumière údajne povedal, že kinematografia je „vynález bez budúcnosti“. Ach, ako málo vedel…

12. Francúzsko legalizovalo manželstvá osôb rovnakého pohlavia v roku 2013

Keď prezident Françoise Holland podpísal zákon 18. mája 2013, Francúzsko sa stalo deviatou krajinou v Európe a 14. krajinou na svete, ktorá legalizovala manželstvá osôb rovnakého pohlavia.

13. Prvá transplantácia umelého srdca na svete a transplantácia tváre sa uskutočnili vo Francúzsku

Transplantácia srdca sa uskutočnila v decembri 2013 v nemocnici Georges Pompidou v Paríži. Francúzski chirurgovia tiež ako prví vykonali v roku 2005 transplantáciu tváre.

14. Louvre je najnavštevovanejšie múzeum na svete

S neuveriteľnými 9,6 miliónmi návštevníkov v roku 2019 je slávny Louvre najnavštevovanejším múzeom na svete. Toto nádherné múzeum sa nachádza v srdci Paríža a je domovom približne 38 000 umeleckých diel a artefaktov z praveku.

15. Francúzska gastronómia získala v roku 2010 štatút svetového dedičstva UNESCO

Francúzsko je známe svojimi vynikajúcimi jedlami, ktoré UNESCO zaradilo do zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva ľudstva v roku 2010. Odborníci opísali význam francúzskej gastronómie ako spoločenského zvyku zameraného na oslavu najdôležitejších momentov v živote jednotlivcov a skupín, ako aj zdôrazňovanie spolupatričnosti pre jej funkciu zbližovania priateľov a rodiny a upevňovania sociálnych väzieb.

16. Francúzsko vyrobilo najdrahšiu fľašu vína na svete

Samozrejme, Francúzsko nie je známe len svojou kuchyňou, ale produkuje aj jedny z najlepších vín na svete – nehovoriac o tých, pri ktorých musíte siahnuť hlbšie do peňaženky. Fľaša francúzskeho Burgundska z roku 1945 sa stala najdrahšou fľašou vína, aká sa kedy predala v aukcii, a vyniesla neuveriteľných 558 000 dolárov. Au!

Zdroj: https://blog.arpegediamonds.com/

17. Francúzi zjedia ročne okolo 30 000 ton slimákov

A jeden slizký fakt o Francúzsku. Podľa agentúry Reuters Francúzi zjedia ročne asi 30 000 ton slimákov. Avšak asi dve tretiny všetkých slimákov konzumovaných vo Francúzsku pochádzajú z východnej Európy a Balkánu. Takže ak ste jedli slimáky vo Francúzsku, je pravdepodobné, že prešli dlhú cestu, aby sa dostali na váš tanier.

18. Croissant bol v skutočnosti vynájdený v Rakúsku v 13. storočí

Verte tomu alebo nie, obľúbené francúzske pečivo, ktoré všetci poznáme a milujeme, je vlastne adaptáciou kipferlu; viedenskej špeciality z 13. storočia. Napodobňovanie je predsa najúprimnejšia forma lichôtky.

19. Obrátenie bagety hore dnom sa vo Francúzsku považuje za nešťastné

Ach, Francúzi sú podozrivá banda! Položením bagety alebo bochníka chleba na stôl hore nohami podľa ľudovej tradície hrozí ľuďom okolo vás nešťastie, v horšom prípade smrť. Táto svojrázna povera údajne pochádza zo stredoveku, keď katom bolo dovolené chytať veci v obchodoch bez toho, aby za ne zaplatili. Preto im pekári nechávali prevrátený bochník chleba. A ak ste sa prišli dotknúť chleba alebo ste sami položili bochník hore dnom, museli ste ho pred jedením označiť krížikom, aby ste predišli smolu. Také niečo máme tiež aj na Slovensku.

Zdroj: Getty Images

20. Francúzsko vyrába približne 1,7 milióna ton syra ročne

Povedať, že Francúzi radi jedia syr, je veľké podcenenie. Len v roku 2018 táto krajina, ktorá žuje mlieko, vyprodukovala okolo 1,7 milióna ton syra z kravského mlieka. Existuje tiež približne 1 600 rôznych druhov francúzskeho syra, ktoré môžete vyskúšať. Našťastie si to Francúzi nenechávajú všetko pre seba. Merci beaucoup!

Ak vás Francúzsko dostalo, vrhnite sa na čítanie o jeho hradoch a zámkoch.